רקע
שיטות הידרופוניות לגידול מזון הופכות יותר ויותר מקובלות ונפוצות. היתרון בהידרופוניקה ברור – שליטה כמעט מקסימלית בכניסת מזיקים לאזור הגידול ותחלואה כמעט אפסית – דברים המביאים לכך שמזון שגדל בשיטות אלו לרוב אינו מכיל כלל שאריות חומרי הדברה (בנוסף – גם יתרון הצפיפות והשליטה המדויקת בהזנה). אולם, הדישון במערכות הידרופוניות נעשה עדיין באמצעות דשנים מינרליים כימיים (קונבנציונליים) וזאת מהסיבה שדישון טבעי בסביבה מיימית הוא דבר מורכב ולרוב הדשנים הטבעיים נוטים להתעפש בה. קיימים דשנים טבעיים לגידולי הידרופוניקה, אך אלו לרוב מיובאים ומחיריהם גבוהים.
מזה מספר שנים שתלמידי התיכון בבית הספר החקלאי כדורי עושים עבודות גמר ומחקר על שימושי EM השונים. בשנת הלימודים האחרונה נעשתה עבודה מעניינת הבוחנת את השילוב של EM בגידול חסה במערכות הידרופוניות, כאשר דישון החסות התבצע באופן טבעי על ידי "תה" המיוצר במקום מזבל עופות.
את עבודת הגמר ביצעה התלמידה ירדן לוי.
שם המנחה: ד"ר הללי עותבנס.
את העבודה המלאה ניתן לראות כאן.
התוצאות
הגרף הבא מתאר את משקל בית השורשים של החסות – 2 מינוני EM וביקורת, כאשר התוצאות מראות יתרון מסוים לשימוש ב-EM בריכוז 0.2% ויתרון חזק מאוד בריכוז 0.4%.
הגרף הבא מתאר את משקל החסות עצמן – 2 מינוני EM וביקורת, כאשר התוצאות מראות יתרון מסוים לשימוש ב-EM בריכוז 0.2% ויתרון חזק מאוד בריכוז 0.4%.