בוקאשי-קומפוסט

שיטת בוקאשי-קומפוסט הינה שיטה מהפכנית למיחזור אשפה אורגנית שפותחה ביפן, ומבוססת על השימוש בתכשיר EM-בוקאשי.

שיטת בוקאשי-קומפוסט:

  • מתבצעת בתהליך אנאירובי במכל אטום (ללא אוויר, ערבוב או הוספת חומר יבש).
  • ניתן למחזר איתה כל חומר אורגני, כולל שאריות בשר וכדומה.
  • שיטה מהירה, שמאפשרת השבה של החומר האורגני לקרקע תוך 6-8 שבועות בלבד.
  • שיטה קרה, ללא ההתחממות המוכרת מתהליך הקומפוסט הסטנדרטי.
  • שיטה בעלת נצילות גבוהה שממחזרת 100% מהחומר האורגני (ללא שריפה של 50% מהחומר האורגני לאפר, כפי שקורה בקומפוסט רגיל).
  • שיטה נקיה, ללא מפגעי ריח או מזיקים.

מיחזור השאריות האורגניות במטבח הביתי שלכם בשיטת בוקאשי-קומפוסט הוא פשוט, נוח ויעיל ביותר. עם גמר הארוחה, משליכים את כל האשפה האורגנית לדלי המיועד. האשפה האורגנית יכולה להכיל את כל שיירי המזון ללא כל בעיה (כולל בשר, קליפות ביצים ומוצרי חלב). מעל לשכבת השיירים מפזרים חופן של EM-בוקאשי וסוגרים את הדלי בחזרה עד לארוחה הבאה. כשהדלי מתמלא, מניחים אותו בצד למשך 10-14 ימים להשלמת שלב יצירת התחמיץ ומתחילים את השימוש בדלי נוסף. בתום שלב יצירת התחמיץ – חופרים בור בגינה במקום אותו רוצים להעשיר בדשן אורגני מעולה, מרוקנים לתוכו את תכולת הדלי ומכסים לטובת שלב ההבשלה. לאחר פרק זמן של 4-8 שבועות כל שיירי המזון שלכם יהפכו לקומפוסט אורגני מעולה.
את מספר הדליים בהם משתמשים מומלץ לרכוש בהתאם לכמות האשפה האורגנית אותה אתם משליכים.

במהלך שלב יצירת התחמיץ נאסף בתחתית הדלי נוזל שהוא דשן נוזלי מרוכז ביותר – מומלץ לאוספו לתוך בקבוק באופן יומיומי ולהשתמש בו היכן שצריך בדילול של 1:1000 במים (יש להיזהר לא להשתמש בכמות גדולה מידי על מנת שלא לפגוע בצמחים).

מיחזור האשפה במטבח בשיטת בוקאשי-קומפוסט מצריכה השקעה של 2-3 דקות ביום – פרק זמן בו מוסיפים את האשפה היומית, מכסים ב EM-בוקאשי ומנקזים את הנוזל. לאחר פרק זמן קצר ביותר פעולות אלו הופכות לשגרת היום והאשפה האורגנית שלנו חוזרת אלינו כמשאב מעולה במקום פסולת מזיקה.

התהליך בהרחבה

שלב א' - יצירת התחמיץ

  1. מומלץ להחזיק את דלי המיחזור ואת ה- EM-בוקאשי בקרבת מקום למטבח שלכם בכדי להקל על התהליך.
  2. יש לפזר חופן EM-בוקאשי על המסננת בתחתית הדלי הריק בכדי ליצור שכבת מיקרואורגניזמים מועילים ראשונה.
  3. יש לשפוך פנימה את השאריות האורגנית למיחזור.
  4. יש לשטח את האשפה ולבזוק עליה חופן קטן של EM-בוקאשי באופן אחיד. מומלץ להוסיף יותר EM-בוקאשי כשהאשפה מכילה כמות רבה של בשר, דגים, ביצים או מוצרי חלב קשים.
  5. התהליך יעיל יותר במינימום מגע של אוויר, לפיכך, מומלץ לדחוס את האשפה ולכסות את החלק העליון שלה. יש להקפיד לסגור את מכסה הדלי ולוודא שהוא אטום.
  6. יש לחזור על שלבים 3-4-5 עד שהדלי מלא, להוסיף 2-3 חופנים של EM-בוקאשי ולאטום.
  7. יש לבדוק תדירות את היווצרות הנוזל בתחתית הדלי לאורך תהליך צבירת האשפה ותהליך יצירת התחמיץ. מומלץ לרוקן את הנוזל תדירות. נוזל זה יכול לשמש כדשן מרוכז ועשיר במיקרואורגניזמים מועילים. יש לדלל אותו ולהשתמש בהתאם להוראות שבהמשך.
  8. לאחר שהדלי התמלא – יש לתת לו לעמוד 10-14 ימים בטמפרטורת החדר תוך כדי ניקוז הנוזל תדירות.
  9. את השאריות האורגניות הטריות שיש לנו נתחיל למלא בדלי מיחזור נוסף. יש לרחוץ את הדלי במים וסבון בגמר כל שימוש.
  10. עם סיום מוצלח של שלב יצירת התחמיץ תוכלו לראות שהשאריות האורגניות לכאורה לא השתנו אבל נעשו רכות ולדלי ריח של חמוצים. לעיתים תיווצר פטריה פרוותית לבנבנה על פני השטח של האשפה בדלי.

סימנים לתהליך לא מוצלח

  • ריח חזק של ריקבון.
  • היווצרות של פטריה שחורה.

הסיבות לתהליך לא מוצלח

  • הוספת כמות קטנה מידי של EM-בוקאשי.
  • הדלי לא נאטם כמתבקש.
  • הנוזל בתחתית הדלי לא נוקז בזמן.
  • הדלי היה חשוף במשך זמן ממושך לשמש או לטמפרטורות קיצוניות (חם או קור).


במידה ויצירת התחמיץ לא הצליחה, מצאו בגינה שלכם פינה שרחוקה מצמחים וחפרו בור בעומק 30-35 ס"מ. שימו בתחתית הבור 3 חופני EM-בוקאשי, רוקנו לתוכו את תכולת דלי המיחזור וערבבו עם מעט אדמה. פזרו 3 חופנים נוספים של EM-בוקאשי וכסו את הבור חזרה באדמה.

שלב ב' - הבשלה

שלב ההבשלה הוא למעשה התהליך בו התחמיץ שקיבלתם בדלי הופך לדשן מעולה ועשיר עבור הצמחים שלכם. השלב הזה דורש התערבות של מיקרואורגניזמים נוספים שקיימים בקרקע, ולכן הוא מתבצע על-ידי חפירת בור והטמנת התחמיץ בקרקע.

תחמיץ הבוקאשי חומצי בעת ההוצאה מהדלי ויהפוך ניטראלי לאחר 7-10 ימים בקרקע. יש לוודא שהתחמיץ לא בא במגע עם שורשי צמחים צעירים או עדינים, מכיוון שאלו עשויים להיפגע.

אפשרויות השימוש בתחמיץ

  1. לחפור בור בפינת הגינה, להטמין את התחמיץ ולכסות היטב בשכבת אדמה של 10-15 ס"מ. יש להמתין 4-8 שבועות. לאחר מכן ניתן לחפור את הקומפוסט שנוצר ולהשתמש בו היכן שצריך.
  2. בהכנת הקרקע לפני שתילה – יש לחפור בור או תעלה בעומק 20-25 ס"מ, לשפוך את תחמיץ הבוקאשי ולערבב עם מעט אדמה. לאחר מכן יש לכסות היטב עם אדמה מעל. תחמיץ טרי יכול להיות חזק מידי עבור צמחים צעירים, לכן מומלץ לחכות שבועיים לפני השתילה.
  3. בגינת ירק שתולה – באופן דומה, ניתן לחפור תעלה בין שורות השתילים שלכם ולהטמין שם את תחמיץ הבוקאשי. יש להפקיד על 30-40 ס"מ משורשי הצמחים.
  4. עבור צמחי נוי ותיקים – אפשר לחפור בורות בסמוך לשיחים או עצים ולהטמין את התחמיץ. החומר יתפרק וישמש עבורם כדשן איכותי.
  5. במידה ואין לכם מספיק מקום לחפור בכל פעם בור חדש, אתם יכולים ליצור "ערימת בוקאשי-קומפוסט" על-ידי כך שתקברו דלי גדול ללא תחתית עד צווארו (מומלץ דלי בנפח 30 ליטר ומעלה). יש לוודא כי לדלי מכסה בעל אטימה טובה. יש להוסיף מעט אדמה לכל מנה של תחמיץ הבוקאשי שאתם מכניסים לדלי, לערבב ולכסות במכסה.
  6. ניתן להשתמש בתחמיץ הבוקאשי בעציצים או באדניות. מלאו שליש מהמכל בתערובת שתילה (חדשה או משומשת), הוסיפו את תחמיץ הבוקאשי וערבבו באדמה. כעת מלאו את שליש המכל הנותר בתערובת השתילה וכסו בשקית ניילון על מנת ליצור תנאים אנאירוביים. חכו שבועיים לפני שתילת הצמחים החביבים עליכם או העבירו את התערובת לעציצים קטנים לשתילה.

נוזל הבוקאשי

הכמות והצבע של הנוזל שייווצר תלויים בסוג האשפה האורגנית שהכנסתם לדלי המיחזור. לירקות ופירות נטייה לשחרר יותר נוזלים מאשר מזונות אחרים. אין לדאוג במידה ונוצר מעט נוזל.

השימושים בנוזל:
נוזל הבוקאשי מכיל מרכיבים תזונתיים משאריות המזון וכן מיקרואורגניזמים מועילים חיים (®EM) ולכן הוא דשן מעולה. לטובת דישון גינת ירק, עצים ושיחים או עציצים יש להשתמש בכפית אחת נוזל ב- 2-3 ליטרים של מים ולהשקות ישירות על הקרקע. אין ליישם ישירות על העלווה.

אין לאחסן את נוזל הבוקאשי ויש להשתמש בו תוך 24 שעות מרגע הניקוז מהדלי.

טיפים מועילים והערות

  • אין כזה דבר "יותר מידי EM-בוקאשי". עדיף יותר מאשר מעט מידי על מנת להבטיח יצירת תחמיץ מוצלחת.
  • יש להוסיף לדלי המיחזור אך רק שאריות מזון טריות. אין להוסיף מזון רקוב או עבש.
  • יש לחתוך פיסות מזון גדולות לחתיכות קטנות.
  • יש לזכור שככל שיהיה פחות אוויר במגע עם התחמיץ כך יותר טוב. יש ללחוץ את האשפה כלפי מטה לאחר כל הוספה.
  • יש להקפיד לאטום את מכסה הדלי.
  • יש לנקז את הנוזל הנוצר בתחתית תדירות.
  • אין להוסיף מים או כמויות נוזלים גדולות.
  • אין למקם את הדלי בשמש.
  • יש לשטוף את הדלי במים וסבון לאחר כל שימוש (לנקות עם חומץ במידה ונוצר ריקבון).
  • דלי המיחזור מיועד לשימוש עם EM-בוקאשי בלבד. הוספה של תכשירים אחרים עלולה לגרום לאשפה להירקב במקום להפוך לתחמיץ.
  • אל תחששו לבצע נסיונות עד שתגיעו לדרך האופטימלית והנוחה ביותר בשבילכם.
  • עם הזמן תראו שדרושות 2-3 דקות ביום לטובת מילוי פסולת המזון החדשה ולניקוז הנוזל. פרק זמן כה מועט שמסייע לפתרון בעיה אקולוגית רבת משמעות!
  • במידה והנכם גרים בדירה ומעוניינים בשיטת המיחזור בוקאשי-קומפוסט תוכלו להטמין את התחמיץ באדניות במרפסת שלכם, בגינת הבניין בו אתם גרים או בגינה קהילתית קרובה.
  • ניתן גם לרוקן את הדלי בקומפוסטר הקהילתי או אצל השכן. אמנם לא הרווחתם את הדשן המעולה שנוצר, אך מיחזרתם את האשפה האורגנית שלכם בצורה היעילה ביותר וללא מיפגעי ריח ומזיקים.