דף הבית                    עוד על  EM                     מוצרים             English
           חקלאות           
             סביבה             
         בניה ירוקה         
      בריאות האדם      
   איך משתמשים ?  
  שאלות נפוצות  
   מיזמים בישראל   
   על EM בתקשורת   
           קישורים           
             אודות             
           צור קשר           
 
 
 

השימוש ב EM למען איכות הסביבה


מחזירים לסביבה את האיזון הביולוגי



נחלים נקיים    פחות זיהום אוויר     מיחזור מים ואשפה    ללא ריחות צחנה



השימוש בטכנולוגיית EM למען איכות הסביבה הינו מגוון ביותר והנסיון הרב והתוצאות המפתיעות מביאים לחיזוק ההבנה שגישה יסודית לבעיה אקולוגית - מרמת המיקרואורגניזמים - מביאה להקלה משמעותית במצב ואף לפתרונו. תכשירי הטכנולוגיה (המתבססים כולם על התכשיר EM-1) מביאים עימם תהליכי פירוק של התססה (fermentation) שהם תהליכים יסודיים ושלמים יותר מבחינתו של הטבע - רוב חומרי הגלם ההתחלתיים הקיימים במערכת נשמרים והם רק מותמרים לחומרי גלם זמינים יותר - דבר שתורם להמשך הקיימות (sustainability) של המערכת - מה שאומר שאין איבוד של מרכיבים חשובים לאטמוספירה בצורה של גזים וכדומה (מתאן, אמוניה ועוד).


מבין השימושים השונים של הטכנולוגיה למען איכות הסביבה ניתן להתמקד בעיקר על היישומים הבאים:


  • מיחזור פסולת אורגנית לקומפוסט מקנה מידה ביתי (לפירוט איך לחץ כאן) ועד לקנה מידה מסחרי, בתהליך יעיל ביותר, מהיר מהמוכר, ללא ריחות רעים, ללא זבובים ועם תוצר סופי עשיר במרכיבי תזונה. ניתן ליצור בעזרת EM קומפוסט מכל פסולת ירוקה, מזבל מהמשק החי (זבל פרות, פסולת מלולים וכדומה), מפסולת מזון ועוד. היתרון הגדול בתהליך הקומפוסטיזציה בעזרת EM הוא החסכון הרב במשאבים הדרושים לאיוורור הערימה - תהליכי ההתססה בעזרת EM הם תהליכים אנארוביים שאינם מצריכים איוורור תכוף. תהליך הפירוק מתמשך כל עוד נוכחים מיקרואורגניזמים - מה שיוצר קומפוסט והומוס עשירים.

    compost 1


  • מיחזור מי-ביוב יעיל ביותר - עד לרמת מיחזור עם אפס בוצה! בפרוייקטים שונים ברחבי העולם, וכן בניסויים מבוקרים שנעשו במכוני טיהור שפכים, התקבלו תוצאות מפתיעות עם ירידה של ערכי BOD ו COD ב 80%. התהליכים הביולוגיים המתרחשים באמצעות EM מווסתים היטב את ריכוז החלבונים בפסולת המפורקת - מה שמביא לתוצאות טובות ביותר. הפחתת הבוצה הממוצעת היא ב 30%, אך נצפו מערכות בהן לא היה צורך בפינוי בוצה במשך 5 שנים ברציפות! (ראה דוגמאות לפרוייקטים מהעולם בנושא איכות הסביבה). השימוש ב EM בתהליך המיחזור מתבצע במספר שלבים לאורך תהליך הטיהור על מנת לקבל תוצאה אופטימלית. המינון בו משתמשים תלוי בסוג מתקן המיחזור, גילו והיעדים אותם מעוניינים להשיג. השימוש ב EM בטיהור שפכים מבטיח הוזלה משמעותית בעלויות.

    sewage 1 sewage 2


  • ניקוי בריכות מים, נחלים ואגמים - היכולת להפוך גוף מים כזה או אחר שנהיה רווי באצות, רקבון, שמדיף ריח רע וששרשרת המזון בו אינה מאוזנת כלל - לגוף מים צלול, ללא ריחות ובעל שרשרת מזון מאוזנת ובריאה. רוב האגמים והבריכות בעולם סובלים מתופעה הנקראת איטרופיקציה (eutrophication, עכירות, גידול מואץ של אצות וירידה באיכות המים) - תופעה הנגרמת משרשרת מזון פגומה ולא שלמה. השימוש במיקרואורגניזמים היעילים מחיה את אותה שרשרת מזון כשתוצרי ה"פסולת" הנוצרים הופכים למזון לבקטריות אחרות ולפלנקטונים הנמצאים במים. כתוצאה, אגמים ובריכות מקבלים חזרה את צלילותם, איכות המים חוזרת לקדמותה והאצות נעלמות כלא היו (הדבר נכון גם לבריכות לגידול דגים).

    lake 1 lake 2


  • הקלה בריחות רעים - ל EM האפשרות להקל על צחנת ריחות רעים בכל מצב. מריחות צחנה של רקבון ושל ביוב (בערוצי נחל מזוהמים, בורות ספיגה או במכוני טיהור שפכים) ועד לריחות רעים ברפת או בלול - היישום של EM יביא להקלה בריח כמעט באופן מיידי. החיידקים המייצרים את גורמי הריח יעלמו ויחד איתם גם הריח עצמו. לשם ההמחשה - נצפו מקרים שבהם חלה ירידה בריכוז H2S מ- 800ppm ל-2ppm תוך דקות ספורות.


  • פירוק שומנים (עבור מלכודות שומן במטבחים מסחריים ולאורך תהליכי מיחזור שפכים) - המיקרואורגניזמים ב EM הם בעלי תכונה ייחודית המאפשרת להם פירוק של שומן ביתר יעילות. במהלך תהליך הפירוק הטבעי נוצרים למעלה מ-50 סוגים שונים של אנזימים (מהחשובים שבהם: פרוטאז וליפאז). המיקרואורגניזמים במערכת משתמשים באותם אנזימים להמשך הפירוק - מה שמביא להפחתה בערכי BOD ו COD והפחתה ביצירה של פראפין (וזאת לעומת תהליכים מוכרים בהם משתמשים באנזימים בלבד ושבהם מתבצעת אמולסיפיקציה (התחלבות) של השומנים).



על מנת לחזק את ההבנה לגבי הדרך בה פועלת טכנולוגיית EM: בעצם אפשר להגיד שמקורם של המיקרואורגניזמים הנ"ל הוא במערכת האקולוגית בה אנו עוסקים, אך עכב חוסר האיזון בו היא נמצאת, הם נמצאים במיעוט ואינם מסוגלים להפגין את מלוא יכולתם. אי לכך, איננו מוסיפים למערכת תוסף חיצוני שזר לה, אלא אנו רק מחזקים את קהילות המיקרואורגניזמים היעילות ונותנים להן "דחיפה קלה" על מנת לעזור להן "להתניע" את התהליך הטבעי שלטובתם הן מלכתחילה קיימות - תהליך טבעי שהיכולת להוציאו לפועל התנוונה עכב חוזר האיזון האמור.



footprint לחץ לפרוייקטים מהעולם בנושא איכות הסביבה המשלבים את
טכנולוגיית EM.



>> בחזרה לראש העמוד